Besede – prorok Muhamed (Propovijed pred smrt)


BESEDE – prorok Muhamed (Propovijed pred smrt)

PROPOVIJED PRED SMRT

Braćo! Ja osjećam da ce meni približuje smrt! Ali jedini Bog zna određen čas! Smrt je nužda koju niko neće izbjeći!
Poslije smrti doći će dan – dan opće pravde kada će Bog suditi za djela na ovom prolaznom svijetu. Ja vas preporučujem dragom Bogu! Kao njegov poslanik imam zadaću da opomenem i obradujem. Ja vam savjetujem da budete bogobojazni, da ce čuvate oholosti, da čitate dobra djela i da ce ne uznosite nad druge ljude.

Svevišnji je rekao: „Nije li džehenem boravište onih koji se uzdižu nad druge ljude.“

Budite, braćo moja, milostivi jedni spram drugih. Vi ste uistinu braća. Znajte da vjernici u slozi čvrsto drže zajednicu Islama kao što cigle drže zidove u kući.

Budite pravedni i čuvajte ce od nasilja. Ne sijte mržnju nego samo ljubav, jer Islam je čista ljubav i spas.

Ne zaboravite svoju siromašnu braću. Pomažite ih. Vi ste to dužni.

Čuvajte svoju vjeru u jednoga Boga, čuvajte i volite Islam kao što volite i čuvate svoje živote, pa i više, jep Islam je iznad sviju nas i naših interesa i života! Samo kao muslimani, to jest potpuno predani Bogu, bićete spaseni na oba svijeta.

Ja sam ce uvijek molio našem Stvoritelju za moje sljedbenike da im Alah oprosti i da ih primi pod svoju zaštitu. Ako sam koga uvrijedio, molim ga da mi sada oprosti, jep, vjerujte, nehotice sam to učinio. Nikad ce nisam svetio ni pokazivao mržnju. Nikad nisam nikog želio oštetiti ili mu nažao učiniti.

Ali, ako ce to ipak desilo, govorite slobodno! Tražite naknadu i molim vas ne dozvolite da sa vašim dugom odem pred mog Stvoritelja.

(Kultura govora, 327, Prometej, Novi Sad, 2008)

4 thoughts on “Besede – prorok Muhamed (Propovijed pred smrt)

  1. Moze se lako uociti koliko muslimanska religija ima slicnosti ili spada u judeo-hriscansku tradiciju.
    Pa, arhandjel Gavrilo se javio Muhamedu sa svojom propovjedi a Bog je isti, jedan – Veliki.
    To su i uglavnom potpunono iste tradicije izrasle na otkrovenjima Bude, Lao-Cea, Konfucija, Mojsija, Isusa i Muhameda. I svi oni tvrde da tumace isto bozansko otkrovenje…
    Muhamed zna da mu se smrt priblizava , da je nuzda koja se ne moze izbjeci, i da jedino Bog zna njen cas.
    Pa da, Bog je svemoguc i sve zna, ali slobodu mnogih izbora je prepistio ljudima, osim smrti. Taj cas ljudi ne mogu birati, jer je ona posljedica grijeha – sagresenja, a to je covjekov pad u carstvo smrti.
    U tome su slicni sa hriscanstvom, iako po Kuranu Adam i Eva su podjednako krivi, pa dalje nastupaju razlike…nije isti ishod na kraju…
    Bogobojazljivost i oholost su i u hriscanstvu, prva je u kontekstu dobrog, a druga je grijeh….
    Kao i milostivost, pravednost i ljubav koji su i hriscanska dobra…
    Pored ljubavi prema Islamu oni imaju i tri zavjestanja, koja su im i duznost i koja ce ih zajedno sa vjerom u Boga i spasiti i na zemlji i na nebu.Dva se zavjestanja odnose na porodicu, a trece je: darovi koji se ostavljaju posle zivota, zalog mrtvih zivima…To je sjecanje na njh, na nihova dobra djela, jer kad se , bacaju – plodovi svojih predaka, to nas umanjuj’.I isto tako, zeli da budu budni, da ne zaboravljaju svoju siromasnu bracu jer se uvijek mogu sjetiti nekog dobrog zaloga…
    Kraj besjede podsjeca na hriscansku ispovijed, samo bez naknade…
    Moze se nazrijeti i u Muhamedovoj propovjedi postojanje patnje i straha iz razloga: da covjek ne bi ponovo potonuo u tamu, u smrt i u zaborav. Jer, ako pravedno i dobro zive na zemlji, kad im se zivot zavrsi, oni idu u vjecno blazenstvo da uzivaju ! Samo da jos rijese vjecno pitanje , svih pitanja: kako premostiti vjecni jaz izmedju zivota i smrti?
    I kod Muhameda i kod ostalih religijskih i filozofskif ( Budizam) tradicija, osim velikih prostornih gradjevina i istorijskih institucija, postoji i ogroman pritisak moralnih principa i proisteklih osjecanja…
    No, upravo ta atmosfera prihvacenih vrijednosti iz tradicionalne poboznosti, je osta ona vrijednost protiv koje su se veliki mislioci u proslosti borili…

    pozdrav 🙂

  2. Profesore Branko, smatram da je pogresno Muhameda a.s. nazivati prorokom; svi muslimani svijeta vjeruju da je on Poslanik Bozjih poruka, a iste ne sadrze proricanje (buducnosti) kao znacajnu komponentu.
    S druge strane, u svakoj generaciji postoje osobe koje imaju dar proricanja te, prema tome, to i nije neka vrlo rijetka pojava kao sto je poslanstvo.

Postavi komentar