Roland Jaccard – Pedeset razloga za voljeti Wittgensteina


Wittgenstein:“Sačuvaj me Bože mentalnog zdravlja“

Pedeset razloga za voljenje Wittgensteina

1) Jer je najradije voleo ulogu propalog aristokrate.
2) Jer nije nikada zapisao “Heil Hitler”, kao Heidegger, i nikada nije sledio Komunističku partiju, kao Jean-Paul Sartre.
3) Jer je verovao u prijateljstvo. Prijatelj, rekao je, jeste neko s kim možeš da prodiskutuješ kilometre besmislica.
4) Jer ga je sve do smrti pratila sablast Otta Weiningera, izmučenog i suicidnog profete mržnje prema samome sebi.
5) Jer je odbacio porodično nasleđe koje bi učinilo od njega jednog od najvećih bogataša u Evropi.
6) Jer je jedan od retkih saveta što ih je poslednjih godina davao studentima bio ovaj: “U životu se ne smete prenatrpavati”.
7) Jer je zaista bio potreban neko ko će očistiti Augijeve štale intelektualnog sveta. Wittgenstein je bio iznenađen kad su mu odredili taj zadatak.
8) Jer je ismejao Russellovu ideju da ustanovi Svetsku organizaciju za mir i slobodu. “Pretpostavljam da bi vi radije ustanovili Svetsku organizaciju za rat i ropstvo”. Wittgenstein: “Da, baš tako”.
9) Jer je proglašavao da filozof ne pripada nikakvoj idejnoj zajednici. Upravo zbog te radikalne stranosti i jeste filozof.
10) Jer je izdavaču svoga dela Tractatus logico-philosophicus predlagao da knjizi doda tucet praznih stranica na kojima će čitalac moći ispljuvati svoju mržnju jer nije ništa razumeo: savetovao mu je da na naslovnu stranicu odštampa njegov datum i sat rođenja, da onaj koji veruje u astrologiju može izračunati njegov horoskop.
11) Jer je njegov ideal bio da u kap gramatike koncentriše filozofski oblak.
12) Jer se neprestano pitao što učiniti kada imaš samo jedan talent i taj se talent počinje gasiti. Nije li najbolje nestati zajedno s njim?
13) Jer ga tada kad je doznao da ima rak prostate nije toliko slomila sama dijagnoza, koliko garancija lekaraa da poznaje delotvornu terapiju.
14) Jer je tvrdio: “Moja su razmišljanja kao napisi na oknima, gde na engleskim železničkim stanicama prodaju vozne karte: ‘Is your journey really necessary? Da li je vaše putovanje zaista nužno? Ko to pročita, najverovatnije bi morao reći: ‘On second thoughts, no’, Ako dobro promislim, nije”.
15) Jer nikada nije nosio kravatu.
16) Jer je atomsku bombu smatrao gorkim, ali spasonosnim lekom.
17) Jer mu se, kao i Schopenhaueru, činilo zločinom roditi decu. Jednoj je devojci, koja je u njega bila zaljubljena, objašnjavao da to ne znači ništa drugo nego baciti još jedno biće u ovaj nesretni svet. Isto tako je smatrao da ljudi u svakom slučaju predugo žive.
18) Budući da je bio svestan svojih greha i nije se baš nimalo nadao da će se za njih moći otkupiti, Boga nije mogao predstavljati drugačije nego nemilosrdnog suca.
19) Jer mu se svaki oblik filozofske argumentacije činio vulgarnim, Russellu je poverio da cveće ne želi uprljati blatnjavim rukama.
20) Jer se pitao: “Kuda ide sadašnjost kad postane prošlost i gde je prošlost?” U tome je, tvrdio je, jedan od glavnih izvora filozofskih teškoća.
21) Jer postoje čudni afiniteti između Wittgensteina i Theloniousa Monka. Obojicu nije moguće imitirati, previše su komplikovani i osebujni. Oba su bili muzičari tišine.
22) Jer mu je Ingerborg Bachmann posvetila svoj doktorat.
23) Jer je Isabelle Huppert u filmu Wernera Schroetera Malina predavala o Wittgensteinu.
24) Jer se film Michaela Hanekea 71 fragment hronologije slučaja inspiriše Wittgensteinom, kao što je film Dereka Jarmana Wittgenstein inspirisala filozofova biografija.
25) Jer je u Freudu vidio jednog od najvećih estetskih demijurga modernosti, koji ne samo što je prominio naš pogled, nego je  i stvorio novo oko.
26) Jer je tvrdio da u filozofiji dobija utakmicu onaj ko je u stanju trčati najsporije ili ko poslednji stiže na cilj. “Filozofi bi se međusobno morali pozdravljati sa ‘nemoj žuriti’”.
27) Jer je na pitanje zašto je postao filozof odgovarao da nije bio dobar ni za što drugo i da uostalom s filozofijom šteti samo samome sebi.
28) Jer je imao dubok osećaj da je na svetu suvišan, ujedno se stideći što nema hrabrosti da se ubije.
29) Jer je pripadao istoj porodici kao i američka glumica Louise Brook, isto tako šopenhauerovka, koja je prolaznike ispitivala za put do pakla i koja je spalila svoje ispovesti iz straha da se njima ne bi obmanula
30) Jer je radije voleo lošu savest od dobre i jer je s Gottfriedom Kellerom govorio: “Nikada ne zaboravi da tada kada sve dobro ide, nije nužno da tako i ostane”.
31) Jer je na jednom predavanju Karlu Popperu pretio žaračem.
32) Jer bez njega ne bismo upoznali majstorsko delo Thomasa Bernharda „Wittgensteinov nećak“.
33) Jer mu se činilo besmislenim čitati filozofske članke u znamenitoj reviji Mind, dok u Streetovim i Smithovim kriminalnim romanima ima mnogo više supstancije.
34) Jer je jedna od njegovih najdražih izjava bila: “Leave the bloody thing alone” (“Ostavi stvar na miru”) koju je izricao sa svečanim izrazom i značila mu je to da su stvari posve u redu takve kakve jesu i da ne treba pokušavati ništa menjati.
35) Jer je nakon završetka svojih predavanja uvek odlazio u najbliži bioskop da gleda western ili muzičku komediju. Uvek je sedao u prvi red.
36) Jer je bio svestan da je rad u filozofiji rad na samome sebi. Uvek pišemo na onoj ravni na kojoj se nalazimo.

.

37) Jer je mrzeo podučavanje filozofije na univerzitetu i o njemu je tvrdio da može biti pošten rad samo po istinskom čudu.
38) Jer je savetovao: “Ne igraj se dubinama drugoga”.
39) Jer je tvrdio: “Ne stidi se kazati glupost. Paziti moraš samo na vlastitu apsurdnost”.
40) Jer je bio majstor u umetnosti odupiranja diskurzivnim lukavstvima. Ako je Diogen odbacivao filozofski jezik kao klaun, Wittgenstein je upalio lomaču naših filozofskih taština.
41) Jer je mrzeo filozofsku vulgarizaciju koja zavodi ljude da misle kako razumeju nešto što ne mogu razumeti.
42) Jer je u pedesetim godinama još uvek bio u stanju živeti strašno komplicirane ljubavne priče s mladim muškarcima.
43) Jer je smatrao da je mnogo teže i ujedno mnogo poštenije razmišljati ili pokušati razmisliti o svom životu nego rešavati logičke probleme. Čemu bi bio logičar ako nisam čovek, pitao se.
44) Jer je bio promašeni monah, što nije promaklo njegovu najboljem biografu sa imenom Monk (Monah).
45) Jer je izazvao ljutnju Gillesa Deleuzea, koji je Wittgensteina optužio da je hteo da uništi filozofiju.
46) Jer se tokom Prvog svetskog rata kao dobrovoljac prijavljivao za najopasnije zadatke. Tvrdio je da se strah rađa iz pogrešne predstave o egzistenciji. U rovovima je čitao Schopenhauera, Tolstoja i Nietzschea.
47) Jer je tvrdio da se filozofski problemi mogu razrešiti samo tako da mislimo na gluplje stvari nego filozofi.
48) Jer je tada kada ga je Bečki krug, tvrđava najradikalnijeg pozitivizma, pozvao na predavanje, radije čitao mističku poeziju Rabindranatha Tagorea.
49) Jer je tvrdio da je želja za čašću i slavom smrt za misao.
50) Jer je Russellu, koji ga je hteo odvratiti od toga da dve godine živi sam u Norveškoj, rekao da prostituira svoj duh razgovarajući s inteligentnim ljudima. “Rekao sam mu da je onde mračno”, priča Russell, “a on mi je odvratio da ne voli svetlo. Tada sam mu rekao da je lud, a on je odgovorio: ‘Sačuvaj me Bože mentalnog zdravlja”’.

Roland Jaccard, “50 raisons d’aimer Wittgenstein”, Magazine littéraire, mars 1997, n° 352, p. 18-19.
S francuskog preveo Mario Kopić

(preuzeto sa http://atorwithme.blogspot.nl/)
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s