Besede – Demosten (Treća filipika)


BESEDE – Demosten (Treća filipika)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atinjani!

Gotovo u svakoj skupštini govori ce mnogo o nepravdama što ih Filip, otkako je mir zaključio, čini ne samo vama već i ostalim Jelinima i svi kažu, iako to ne izvršuju, da treba i govoriti i raditi na tome kako bi on prestao biti ohol i kako bi kažnjen bio. Ja već vidim da ce naš položaj toliko pogoršao i daje toliko izgubljeno da ce bojim nije li to istina, iako je tugaljivo reći. Ako budete dobro ispitivali, uvidećete da su najviše krivi oni koji više vole ugađati masi no predlagati ono što je najbolje. Od ovih, Atinjani, jedni ce, čuvajući svoj sjajni položaj i svoj uticaj, ništa za budućnost ne brinu, a drugi, optužujući i ocrnjujući one kojima je do opšteg dobra stalo, ništa drugo ne čine već dovode državu u položaj da sama sebe kazni, baveći ce samo oko toga, a Filipu daju mogućnost da govori i radi što god mu je volja. Ha takvo državništvo vi ste navikli, ali ono je ujedno i uzrok nesreće.

Ja vas, Atinjani, molim da ce ne ljutite na mene ako istinu slobodno izrečem.

Preći ću preko toga što je Filip, nekada tako malen, postao veliki i silan, kao i preko toga da Jelini među sobom i nesložno žive. Preći ću i preko toga, što je mnogo čudnije, da ce Filip ni iz čega dotle podigao, tolike zemlje poosvajao i još osvaja. Ali ja vidim da je sav svet, a vi među prvima, ustupio njemu ono zbog čega su u celoj prošlosti svi grčki ratovi vođeni. A šta je to? Eto to da on može činiti što god hoće, da jednog po jednog Jelina slabi i pleni, a njihove gradove napada i osvaja.

Ako li mislite da će Jeladu spasti Halkićani ili Megarani, a vi da ćete izbeći tegobe, ljuto ce varate. Ta oni su zadovoljni ako svako sebe spase. Sami ste dužni to učiniti, vama su vaši stari taj dar stekli i u mnogim i velikim opasnostima ostavili. Eto, to ja savetujem, to predlažem i, bude li tako, mislim da ce naš položaj može popraviti. Ako ko ima od ovoga što bolje reći i savetovati, neka to učini. I što god budete vi odlučili – neka izađe na dobro, o svekoliki bogovi.

(Kultura govora, 341-342, Prometej, Novi Sad, 2009)

Advertisements

3 thoughts on “Besede – Demosten (Treća filipika)

 1. Можемо то јасно видети и у овим Филипикама, политичари нису и немогу бити некакав „аутохтони сој“. Можда им пре приличи ознака „застарела врста“. Што би млађи данас рекли, давно су „проваљени“.
  Ако неки ферагменти, као што знамо, веома провокативног Вајнингеровог штива, „Пол и Карактер“, могу сабрати ширу сагласност то су свакако и ови:
  “ Сваки такав мушкарац у извесном је сродству са проститутком (сваки политичар помало је и народни трибун а у трибунату се налази елемент проституције). Проститутка, као и он, свесна својих моћи никада пред мушкарцем не показује ни трунке збуњености, док је сваки мушкарац, баш пред њом и пред њим збуњен. Она, као и велики трибун, верује да усрећује свакога с ким говори …
  Наполеон, највећа појава међу њима, најјасније показује да су „велики људи воље“, злочинци …

 2. Divan clanak….Tek sam napisala predhodni komentar…kasnim….eli divno je svakako nesto ovako i samo procitati…

 3. Demosten…jos jedan govornik iz Anticke Grcke, vazio je za najboljega medju najboljima…
  Govornistvo im je bila disciplina, uvjezbavali su ga kao vjestinu kako bi bili sto dostojniji medju ostalim ljudima….
  Neko je to radio bolje, neko losije, ali su se svi trudili da sebe ne gube u mislima i rijecima, da se ne izgube na putu a da ostalim gradjanima ukazu na dobre i lose puteve…
  Tako je i Demosten, koji je odlicno poznavao kulturni i politicki zivot tadasnje Anticke Grcke, ukazivao svojim govorima i postupcima na sudbinu svojih Atinjana ako se ne usprotive moci Makedonskih kraljeva – Filipa i Aleksandra.
  Pored toga sto je bio jedan od najboljih govornika toga doba, imao je sve predispozicije za to: znanje, marljivost,promisljenost, mudrost, svjetlost…, ostao je dosledan svom djelu do sudnjeg dana. Nikada nista nije precutkivao, skrivao ili drzao u tajnosti, pa je tako zadobio veliko povjerenje Atinjana- kao covjek ‘ cije je znanje cisto.’
  I, kao i Sokrat – ispio je na kraju otrov…ali su im misli i rijeci ostale ciste…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s